Το χωριό Αρχαία Επίδαυρος

Με την ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού ελληνικού χωριού και κατοίκους που εξακολουθούν να επιδεικνύουν την παροιμιώδη ελληνική φιλοξενία.

Στα μυκηναϊκά χρόνια, η Επίδαυρος ήταν ένα μεγάλο μέρος με πληθυσμό 80.000 κατοίκων. Σήμερα, είναι ένα μικρό ψαροχώρι στον Σαρωνικό κόλπο και την ανατολική ακτή της Πελοποννήσου με περίπου 2.000 κατοίκους, οι οποίοι ζουν κυρίως από τη γεωργία και την αλιεία και το καλοκαίρι από τον τουρισμό.

Υπάρχουν αρκετές παραλίες, εστιατόρια, καφετέριες, ταχυδρομείο, ΑΤΜ, καταστήματα, 4 κάμπινγκ και πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Όλοι γνωρίζουν τους πάντες, πράγμα που σημαίνει ότι θα απορροφηθείτε γρήγορα από το χωριό.
Δεν υπάρχει μαζικός τουρισμός στην Επίδαυρο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, Έλληνες και ξένοι που αναζητούν τον πολιτισμό παραθερίζουν εδώ.

Πλησιάζοντας την Επίδαυρο με αυτοκίνητο από την Κόρινθο, βλέπει κανείς ότι το χωριό περιβάλλεται από πορτοκαλιές και ελιές. Την άνοιξη, ολόκληρη η περιοχή μυρίζει άνθη πορτοκαλιάς. Το χωριό διαθέτει ένα φιλόξενο ψαρολίμανο, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει ψάρια απευθείας από τον ψαρά το πρωί. Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη μεγάλη ποικιλία ελληνικών πιάτων. Στο λιμάνι βρίσκεται η σχολή καταδύσεων ‘Scuba Blue’. Μια επαγγελματική σχολή καταδύσεων τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους δύτες. Το καλοκαίρι, κάθε Παρασκευή και Σάββατο το βράδυ του Ιουλίου λειτουργεί αγορά όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να αγοράσει τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Η χερσόνησος Nisi

Στα δεξιά του λιμανιού, μπορείτε να δείτε μια χερσόνησο. Στη χερσόνησο αυτή βρισκόταν η “ακρόπολη” ή “άνω πόλη”. Υπάρχει μια μικρή εκκλησία στο λόφο και μπορεί κανείς να βρει ακόμη υπολείμματα τειχών. Εδώ βρίσκεται επίσης το μικρό θέατρο που δεσπόζει σαν κοχύλι στον λόφο από κάτω. Χτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ., το θέατρο διαθέτει 18 σειρές καθισμάτων. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1972, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να ξεθάβουν νέα κομμάτια. Ένα άγαλμα του θεού Ερμή ανακαλύφθηκε εδώ τον Σεπτέμβριο του 2011. Από το 1995, το θέατρο λειτουργεί και πάλι. Τον Ιούλιο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ θα υπάρχει μια μουσική ή θεατρική παράσταση.

Στην άλλη πλευρά της χερσονήσου, μπορεί κανείς να βρει τη “βυθισμένη πόλη” κάτω από την επιφάνεια του νερού, υπολείμματα της Επιδαύρου που εξαφανίστηκε κάτω από το νερό μετά από ηφαιστειακή έκρηξη του ηφαιστείου στα Μέθανα. Τα λείψανα αυτά είναι ακόμη ευδιάκριτα.

Οι παραλίες της Επιδαύρου

Η Επίδαυρος διαθέτει πέντε διαφορετικές παραλίες και αξίζει να τις επισκεφθείτε και τις πέντε.

Η πρώτη παραλία βρίσκεται στα αριστερά της εκκλησίας της Επιδαύρου και ονομάζεται παραλία Βαγονία. Υπάρχει πολύ λίγη σκιά σε αυτή την παραλία. Υπάρχει όμως αποδυτήριο.

Ανεβαίνοντας τα βράχια στα αριστερά της παραλίας με τα πόδια, φτάνετε στην παραλία Καλαμάκι. Η παραλία είναι πολύ ήσυχη και τα νερά είναι επίσης πολύ όμορφα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις.

Η τρίτη παραλία είναι αυτή στο Νησί. Πρόκειται για μια χερσόνησο που βρίσκεται στη μετάβαση μεταξύ των δύο κόλπων. Είναι πολύ κατάλληλη για κολύμπι με παιδιά, καθώς η παραλία γέρνει σταδιακά προς τη θάλασσα.

Στη συνέχεια, υπάρχει η παραλία όπου μπορείτε να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα για να δείτε τα απομεινάρια της βυθισμένης πόλης. Μπορεί κανείς να περπατήσει στους τοίχους και να δει τα απομεινάρια των πιθαριών που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση λαδιού και κρασιού. Υπάρχουν δωρεάν ξαπλώστρες. Εδώ μπορείτε επίσης να φάτε νόστιμα ψάρια σε λογική τιμή.

Η πέμπτη παραλία είναι αυτή στο Γαλάσι. Αυτή η παραλία βρίσκεται κοντά στα κάμπινγκ και έχει πολύ κόσμο το καλοκαίρι. Και εδώ υπάρχουν δωρεάν ξαπλώστρες και μπορείτε να πιείτε ένα ποτό.

Το θέατρο της Επιδαύρου

Από το σημερινό χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου, απέχει μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το διάσημο θέατρο της Επιδαύρου. Είναι το καλύτερα διατηρημένο θέατρο στην Ελλάδα και η ακουστική του είναι τόσο καλή που οι παραστάσεις, που δίνονται το καλοκαίρι, γίνονται χωρίς ενίσχυση. Αν κάποιος ψιθυρίσει σιγά-σιγά από την “ορχήστρα”, την κυκλική επιφάνεια παιξίματος όπου έλαβε χώρα η παράσταση, κάθε λέξη γίνεται κατανοητή στις πάνω σειρές. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που το δοκιμάζουν αυτό και μερικές φορές μπορεί κανείς να ακούσει ένα πραγματικό σόου ταλέντων.

Το θέατρο χωράει 14.000 θεατές και χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Chr., ενώ οι πάνω σειρές τον 2ο αιώνα π.Χ. Chr. έχουν προστεθεί. Στο κέντρο της ορχήστρας, μια μαρμάρινη πλάκα βρίσκεται ακόμη εκεί όπου βρισκόταν ο βωμός του Διονύσου. Το θέατρο στην αρχαιότητα αναπτύχθηκε γύρω από τη λατρεία του Διονύσου, στην οποία το τραγούδι, ο χορός και το δράμα έπαιζαν σημαντικό ρόλο.

Το ιερό του Ασκληπιού

Αν και σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται κυρίως για να επισκεφθούν το θέατρο, παλαιότερα οι άνθρωποι έρχονταν για να επισκεφθούν το ιερό του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής. Η πρακτική ιατρική που γινόταν εδώ ήταν ένα μείγμα παραδοσιακής γνώσης, μαγείας και ψυχολογικής θεραπείας, αλλά σύμφωνα με μεθόδους που μπορούσαν να μεταδοθούν. Τα φίδια έπαιζαν σημαντικό ρόλο εδώ. Το esculape, το φίδι που τυλίγεται γύρω από ένα ραβδί, εξακολουθεί να είναι το σύμβολο της σύγχρονης ιατρικής σήμερα.

Το ιερό αποτελούνταν από έναν ναό με το λεγόμενο “Abaton” πίσω του, όπου οι ασθενείς περνούσαν τη νύχτα για να βρουν θεραπεία. Δίπλα στο ναό υπάρχει μια “θόλος” ή “θύμηλε”, μια κυκλική κατασκευή με αρκετούς κιονοστοιχίες, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σχετικά με τη λειτουργία της. Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Πολύκλειτος ο νεότερος, ο οποίος ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας του θεάτρου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη εξακολουθεί να αποτελείται από ορισμένα κτίρια, όπως το πρόπυλο, ένα γυμναστήριο, ένα στάδιο και το διώροφο ξενοδοχείο με 160 δωμάτια για τους προσκυνητές.

Required fields are followed by *